Lažni favoriti

Općenito o metodi

Mnogo je vremena potrebno za obradu ogromnog broja podataka o utrkama, a najteži je dio analiza tih podataka. Za ovu metodu koristi se dio tih podataka i metoda je ispitivana kroz dulje vrijeme i prilagođavana kako bi postigla prihvatljiv učinak od 85%.
Odabir utrka

Za LAYanje favorita ne mogu se koristiti sve vrste utrka, što dovodi do postupka odabira utrka u National hunt utrkama. Svaka utrka treba biti ocijenjena prema vlastitim svojstvima i zbog takve selektivnosti izgubiti će se nekoliko lažnih favorita pri niskim kvotama. Problem je što je moguće da u danu bude do tri susreta, a u ljetnom periodu čak i večernjih utrka, tako da je to preveliki broj utrka koje treba objektivno pregledati. Metoda odabira utrka je stvorena nakon višegodišnjeg prikupljanja podataka, proučavanja statistike favorita pobjednika. Sati provedeni u čitanju forme je neisplativo i zbog toga je izrađena metoda filtriranja od oko 80% utrka, i to bez i sa preprekama. Metoda uočava utrke koje su godinama statistički dokazale da imaju najveći broj favorita gubitnika. 
Struktura utrka

U National hunt utrkama, odnosno u trkama preko prepona učestvuje veći broj starijih konja nego u utrkama bez prepreka. Konji se dulje vrijeme razvijaju i kasnije sazrijevaju nego konji koji se utrkuju bez prepona. National hunt konji se pripremaju za preskakanje prepreka dok trče stazom, manje prepone ili veće ograde.

Postoji i oblik National hunt utrke bez prepreka, poznate pod imenom Bumpers ili National hunt flat utrke. Treneri uvode mlade konje u ove utrke kako bi stekli trkačko iskustvo jer su nezreli za preskoke u toj fazi njihove karijere. U biti, konji se pripremaju za buduće utrke sa preponama. National hunt sezona traje od studenog do travnja slijedeće godine, a nekoliko se utrka održava i ljeti. Nepredivost Bumper utrka, iako je vrlo malo podataka o konjima koji se natječu u tim utrkama kojim se može odrediti opravdanost statusa favorita, mora se reći da su ove utrke pune neiskusnih konja, a to znači da se favorite vrlo lako može LAYati. Ono što trebamo učiniti je paziti na statistiku trenera, jer neki treneri imaju vrlo dobar učinak u ovim utrkama.

Konji iz National hunt utrka ne smiju se natjecati u utrkama sa preponama dok nemaju oko 4 godine. Ipak, kako konji stare i napreduju u karijeri povremeno se šalju u utrke sa većim preprekama npr. ogradama. Većina postaje bolja sa godinama i ne dostižu vrhunac prije 6-9 godine starosti. Nakon 10. godine nema više napretka i većina opada u sposobnostima.

Najmanja duljina chase ili hurdle utrka je dvije milje. Pogledaj od kojih se sve utrka sastoji National hunt:
Značajni faktori

Kako bi provjerili kako današnja utrka odgovara favoritu, moramo pregledati prethodne njegove utrke i vidjeti njegove plasmane i pobjede prema klasi, stazi, brzini, duljini staze, uvjetima, itd. Slijedeće faktore treba detaljno pregledati prije nego se donesu zaključci:
Manje značajni faktori

Osim značajnih faktora koji znatno utječu na ishod utrke, postoji i niz manje značajnih faktora o kojima treba razmisliti prije donošenja odluke o LAYanju favorita, a oni su:
Kako do lažnog favorita? 

U svakoj utrci u kojoj tražimo gdje favorit može izgubiti mora postojati ozbiljna konkurencija. Nepotrebno je tražiti nekoliko negativnosti kako bi se samo vidjelo da glavni protivnici nisu baš nešto posebno jaki. Svaki favorit kojeg želimo LAYati mora imati barem jednog protivnika koji ima slične ili bolje sposobnosti.

Kad uočiš slabosti favorita, isto moraš učiniti i za glavne protivnike, te tako pronaći jednog ili još bolje više konja koji su postigli slične rezultate kao favorit. Ako uočiš jednog koji ima više pozitivnih karakteristika nego favorit onda možeš biti sigurniji da je LAY favorita ispravna odluka. Ukoliko ne pronađeš nikakva pozitivna svojstva drugih konja, onda bi to mogla biti utrka u kojoj ne bi trebao ulagati.
Kako do podataka?