četvrtak, 22. rujna 2011.

Nakon klase, podloga se smatra drugim najznačajnijim faktorom. Stanje podloge i sposobnost svaldavanja takvih uvjeta pokazuje se kao značajan faktor u ishodu utrke. Pregledaj prethodne utrke favorita i pokušaj uočiti na kojoj vrsti podloge je postigao najbolje rezultate. Ako je konj pobijedio ili bio među vodećima na određenoj vrsti podloge, smatraj tu podlogu preferiranom. Na svakoj utrci mogu se pojaviti slijedeće podloge:
  • Čvrsta (Firm) - najbolje odgovara brzim konjima za utrke bez prepreka.
  • Dobra/čvrsta (Good/Firm) - najbolje odgovara brzim konjima za utrke bez prepreka.
  • Dobra (Good) - smatra se idealnom za većinu konja.
  • Dobra/mekana (Good/Soft) - mekana podloga u Velikoj Britaniji.
  • Mekana (Soft) - pogodna za sporije konje budući da naglašava izdržljivost.
  • Teška (Heavy) - postavlja težak ispit za izdržljivost za svakog konja, a oni koji nisu spremni na ovakvu podlogu će odustati od utrke. Teška podloga je česta u siječnju i veljači tijekom National Hunt sezone, ali općenito najviše ovisi o količini kiše koja padne na stazu.
Ipak, mora se paziti da slične podloge ili manje varijacije vjerojatno neće utjecati na rezultat utrke favorita. Ovisi o dobu godine. Ljeti kada je sezona utrka bez prepreka, podloga će najčešće biti dobra do čvrsta tijekom čitave sezone zbog male količine kiše. Nasuprot tome, na početku sezone utrka sa preprekama podloga će biti dobra u ranoj jeseni, zatim dobra/mekana, mekana ili čak i teška kasnije kroz zimu kako se povećavaju padaline.

Nema mnogo konja koji mogu savladati šljapkanje po teškoj podlozi, posebno na velikim duljinama poput 3 milje ili više u chase utrkama. Ukoliko je prognoza da će podloga biti teška, to je veliki faktor koji nam ide u korist jer su rezultati manje predvidljivi zbog toga što mnogi konji neće moći savladati podlogu. Moramo tražiti preferiranu podlogu za konja i kako ostali uvjeti mogu utjecati na rezultat.

Ako možeš uočiti bilo koju vrstu podloge na kojoj je konj ranije postigao loše rezultate, imaj na umu da loši završeci ovisni o podlozi idu nama u prilog, sve dok su identificirani i ostali faktori.

Zaključak
  • Teška podloga utječe na formu. Kad se podloga promijeni (iz dobre u čvrstu ili iz mekane u tešku) rezultati utrke su nepredvidivi.
  • Dobra/čvrsta podloga ne odgovara konjima koji su se potvrdili na dobro/mekanoj, mekanoj ili teškoj podlozi.
  • Mekana i teška podloga ne odgovara konjima koji su se potvrdili na dobroj podlozi. Izdržljivost će biti upitnija nego da se utrka održava na dobroj podlozi, posebno utrke preko 2 1/2 milje koje tako traže napor od konja. Često se iz trke povlače konji koji nisu spremni.
  • Pogledaj na kakvim se je podlogama utrkivao favorit, probaj uočiti bilo kakav loš rezultat na podlozi današnje utrke, pogledaj da li su drugi konji potvrdili formu na utrkama koje su imale podlogu jednaku današnjoj.

0 komentari:

Objavi komentar