četvrtak, 22. rujna 2011.

U spremnosti konja značajna je forma trenera. Statistika pokazuje da oko 82% pobjeda u National hunt utrkama pobjeđuju konji koji se pojavljuju unutar 28 dana od prethodne utrke. Tako da, ako konj nije trčao dulje vrijeme, recimo preko mjesec dana ili više, to se smatra nedostatkom. Konji uobičajeno trebaju jednu do dvije utrke prije nego postignu dobru formu, posebno na početku sezone utrka sa preprekama.

Kao i kod svih pravila, postoje izuzeci i neki konji mogu pobijediti nakon duge pauze, ali to je rijetkost. Uobičajeno takvi konji dolaze iz određenih staja čiji su treneri poznati dovode konje iz vrhunske klase u najbolju formu bez utrka, najčešće zbog nadmoćnog pedigrea. Takve staje su Paul Nichols, Jon Jo O'Neil, Alan King, David Pipe i P J Hobbs, koji su najznačajniji u uspjesima ove vrste.

Konji imaju velike praznine u svojoj formi jer se pripremaju za utrke sa velikim nagradama grupe 1 poput Cheltenham Festivala ili Grand Nationala u Aintreeu. Nije slučajno da ovi konji dolaze u formu upravo u vrijeme tih velikih utrka zbog brižnog planiranja njihovih trenera.

Još jedan aspekt forme konja o kojem trebaš obratiti pažnju je faktor nestalnosti ("bounce factor"). Ovaj termin koriste treneri National hunt konja kako bi opisali zašto konj nije postigao očekivani uspjeh i nestabilan je zbog umora od prethodne utrke. Konjima iz National hunt utrka treba dulje vrijeme da za oporavak nego konjima koji trče utrke bez prepreka jer su duljine utrka veće i sadrže prepreke. Umor ima utjecaj na ukupno vrijeme oporavka. Općenito, smatra se da je potrebno od 2 do 4 tjedna kako bi konj vratio izgubljenu masu zbog utrke. Ipak, sve zavisi o tome kako se je odvijala utrka, da li je ritam bio iscrpljujući, duljina bila preko 2 milje i 4 furlonga ili više. Favorit bi zbog toga mogao biti pod utjecajem faktora nestabilnosti jer mu nije omogućen dovoljan odmor. Za ovo ne postoje čvrsta ili brza pravila, ali ipak može se na taj način obrazložiti zašto neki favoriti gube iako su u izvrsnoj formi i od njih se očekivala pobjeda. Razlog je ili su prešli vrhunac forme ili su još uvijek umorni od svoje prethodne utrke. Na nesreću ovo je faktor koji je teško kvantificirati, ali svjesnost o njemu uvećati će tvoje znanje o utrkama, što je vrlo značajno.

Zaključak
Ako se favorit nije takmičio više od 60 dana i ima za protivnike u formi, tada trebaš postaviti znak X u polje za formu. Ipak, moraš provjeriti povijest utrka konja da bi vidio kakve je rezultate postizao nakon dugotrajnog izbivanja. Ukoliko utvrdiš da je postizao dobre rezultate, pristupi ocjenjivanju s opreznošću i potraži druge razloge za LAYanje.

Imaj na umu da faktor spremnosti ima manju važnost na početku nove setone utrka sa preprekama jer ni ostali konji u utrci se nisu takmičili preko 60 dana zbog ljetnog odmora. Budi pažljiv u LAYanju favorita u Grade 1 utrkama sa velikim nagradnim fondom. Konji koji se natječu u ovim utrkama se najčešće spremaju za samo mali broj odabranih utrka i mogu pobijediti.

0 komentari:

Objavi komentar