četvrtak, 22. rujna 2011.

Vjerojatno misliš da je trenutna forma obuhvaćena u spremnosti konja i nisi u krivu, ali postoje drugi važni aspekti trenutne forme konja o kojima trebaš brinuti prije nego bezuvjetno zaključuješ. Ocjena forme nije uvijek jednoznačna kako pokazuju brojke. Zaista je potrebno odrediti kategoriju u koju spada trenutna forma konja i to: potvrđena, pokazuje potencijal ili napreduje. Ako je favorit u dobroj formi, to je samo jedan od razloga zašto zauzima vrh liste takmičara, a ostale uključuju da je osvojio prethodnu utrku, trener ima dobar niz nastupa na toj stazi, ima najveći rating, itd.

Često trenutna forma može biti upitna kad se stavi u kontekst sa današnjom utrkom. Ipak, postoje zamke kojih treba biti svjestan, na primjer novaci LAYaju konje tako da unaprijeđuju favorite. Budi oprezan sa ovim favoritima koji napreduju ako njihove posljednje 3 utrke sadrže kombinaciju brojeva 6.4.2., 5.4.2, 4.3.2. To može biti indikacija da će konj pobijediti, posebno ako u utrci sudjeluje veliki broj izrazitih suparnika sa slabom trenutnom formom. Dobro pogledaj posljednje tri utrke tog konja, pokušaj utvrditi ako su uvjeti jednaki današnjoj utrci, na primjer klasa, duljina utrke, podloga i staza. Ako nisu onda bi ova utrka mogla biti jedinstvena.

Nasuprot tome, ako je favorit u posljednje 3 utrke bio recimo 1.3.4., 2.1.5. ili 3.5.7., razlozi mogu biti brojni, poput prečestih utrka, više klase, veća težina tereta ili je konj jednostavno prošao vrhunac forme. Ukoliko konju pada ukupni rating i rating brzine, tada forma konja vrlo vjerojatno slabi i može biti pogodan za LAYanje ako se utvrde i ostali faktori.

Zaključak
Moraš biti sposoban ocijeniti trenutnu formu favorita i usporediti prethodne uspjehe sa današnjom utrkom, a pritom moraš potražiti:
  • potvrđenu trenutnu formu, a nju potvrđuju pobjede i plasmani među pobjednike u nekoliko utrka koje su usporedive sa vrstom, duljinom, klasom, stazom i podlogom u današnjoj utrci. Ako je to tako, njegova forma je bolja od današnjih protivnika. Provjeri i da li je rating favorita bolji od ratinga protivnika, na primjer, rating 125 u utrci 0-135 a slijedeći najbolji rating je samo 100.
  • konj je pokazao potencijal. To se događa kada je favorit u dobroj formi kao i njegovi protivnici u današnjoj utrci, ali nije bolji od njih, što dovodi do otvorenih utrka (na primjer u hendikep utrkama) koje ti omogućuju da LAYaš favorita.
  • forma se poboljšava. To se događa kad je konj po prvi puta u svojoj trkačkoj povijesti završio među pobjednicima. To bi mogla biti naznaka da se forma poboljšava, međutim, bolje obrazloženje bi moglo biti da je u trci imao slabe protivnike. Tako da, ako su mu protivnici sličnih sposobnosti, trenutna forma bi mogla biti beznačajna. Dobra situacija za LAYanje.

0 komentari:

Objavi komentar