četvrtak, 22. rujna 2011.

Teret koju konj mora nositi u današnjoj utrci se određuje prema rezultatima u posljednjim utrkama, posebno u handikep utrkama. Konji sa najvećim teretom su oni koji napreduju i osvajaju utrke. Ipak, u handickep utrkama dodatni teret može imati utjecaj na rezultat.

Pregledaj povijest nastupa konja i vidi kakve je rezultate postizao noseći razne terete. Ako u današnjoj utrci mora nositi značajno više tereta, nema garancije da će postići dobar rezultat, posebno ako je taj teret najveći koji je do sada konj nosio. Neki favoriti ne uspijevaju pobijediti u pri takvim teretima sve dok se teret ne smanji toliko da mogu ponovo pobijediti, što je dosta često u utrkama nižih klasa.

Nasuprot tome, u utrkama bez hendikepa poput Novice hurdles ili Novice chases svi konji nose terete osim konja koji je pobijedio. Oni mogu biti nositi mali dodatni tereti čija težina ovisi o vrijednosti utrke u kojoj su pobijedili. Kobilama se dozvoljava određeni popust u teretu. Bilo kakvo malo povećanje tereta u utrkama bez hendikepa mnogo manje će utjecati na rezultat i ove utrke su najćešće izjednačene po sposobnosti i formi konja.

Oprezno sa LAYanjem favorita koji napreduju i imaju prosječne protivnike posebno ako mu odgovaraju uvjeti.

Kombinacija vrste utrke, duljine utrke i dodatnog tereta određuje šanse favorita. Kako je prije rečeno, prethodni rezultati konja i tereti koje je nosio, utječu na težinu tereta koji će vjerojatno utjecati na rezultat. Svi tereti teži od 7 lb trebali bi biti dovoljni da uspore konja i omoguće drugome konju prijelaz. Određene vrste staza će naglasiti povećanu težinu tereta zbog svojih karakteristika, na primjer Cheltenham, Sandown i Haydock koje su sve teške staze na kojima je teško prkositi težini tereta kojom je konj opterećen.

Konji se često bore u ovim uvjetima i na izmaku snage su pri kraju utrke. Nasuprot tome, ako se konj stalno takmiči na dobrim stazama sa blagim zavojima i laganim preprekama, dodani teret će imati manji utjecaj na rezultat. Konji ne dostižu najveću brzinu dok ne dođu na ravninu i dobri konji sa potvrđenom maksimalnom brzinom mogu podnesti dodatni teret u ovim okolnostima.

Zbog toga moramo kombinirati karakteristike staze sa duljinom utrke, tako da utjecaj tereta raste sa duljinom utrke. Konji često mogu podnijeti veće terete na kraćim utrkama.

Zaključak
Dodatni teret može usporiti brzoga konja, ali manji teret neće ubrzati sporoga konja. Karakteristike staze također utječu na efekt tereta na rezultat. 
  • Ako je težina dodatnog tereta između 3 i 5 lb najveći broj konja će bez većih problema podnijeti ovaj teret, posebno na kraćim utrkama. Sa teretom od 7 lb konj mora biti bolji od uobičajene forme da bi pobijedio konje iz niže klase. Teret od 10 lb i više će biti značajan ta većinu konja osim za najkvalitetnije ili one koji značajno napreduju.
  • Konj koji nosi dodatni teret i suočava se sa protivnicima ravnima sebi trebati će nastaviti sa prethodnim rezultatima u kojima je nosio manje tereta. Ovo je dobar uvjet za LAYanje.
  • Konj koji nosi dodatni teret i se suočava sa boljim protivnicima trebati će značajno poboljšati svoju formu u odnosu na rezultate koje je postigao noseći manje tereta. Ovo je izvrstan uvjet za LAYanje.
  • Konj koji nosi dodatni teret i suočava se sa lošijim protivnicima nego u prethodnoj utrci vjerojatno će trebati samo ponoviti izvedbu. Nemoj LAYati.

0 komentari:

Objavi komentar