četvrtak, 22. rujna 2011.

Sve utrke su podijeljene u različite kategorije koje se nazivaju klasama (Class). Klasa se smatra najvažnijim faktorom forme. Ako konj ima pristojnu prednost u klasi u odnosu na svoje protivnike, onda ponekad taj faktor može biti presudan u odnosu na druge faktore. Klase u sklopu National Hunt su:
  • Class 1 - Grade 1, Grade 2, Grade 3, Listed.
  • Class 2 - Handicap 0-140+
  • Class 3 - 0-115 / 135
  • Class 4 - 0-100 / 115
  • Class 5 - 0-85 / 95
  • Class 6 - Hunters Chase i National Hunt Flat utrke
U klasi 1 nastupaju najbolji konji i nagrade se kreću od oko 20.000 do nekih 400.000 funti. Najbolji konji imaju najpostojaniju formu bez obzira na ekstremno zahtjevnu konkurenciju u trkama. Vrijednost njihove forme je veća nego vrijednost forme u nižim klasama.

Kako se spuštamo po klasama tako opada nagradni fond, kao i kvalteta konja, a forma  konja više nije toliko nepromjenjiva. Forma konja direktno ovisi o klasi utrke u kojoj se natječe. Zbog toga je vrlo važno dobro ocijeniti klasu utrke i staviti je u odnos sa formom favorita.

Pogledaj kako je bio plasiran favorit u njegovih nekoliko prethodnih utrka i u kojim klasama je ostvario te plasmane. Konj je morao pokazati određenu sposobnost ili potencijal da bi se takmičio u ovoj klasi, inače ga trener ne bi prijavio za trku. I dalje vrijedi pravilo da konj koji prelazi u višu klasu, u njima nailazi na teže protivnike nego u prethodnim utrkama i mogao bi biti slabiji od očekivanoga.

Potraži konje koji su se spustili u klasama, a koji bi mogli biti potencijalna prijetnja favoritu. Pogledaj i ako je bilo koji od protivnika pobijedio ili bio među pobjednicima u utrkama kvalitete slične ovoj utrci. Ponekad su konji favoriti zbog jako dobre kombinacije džokeja i trenera, tako da je vjerojatnost njihove pobjede precijenjena od strane javnosti, i zbog toga ih je vrlo povoljno LAYati.

Neke su utrke imaju nekoliko podjednakih konja po kvaliteti. Ovakve situacije su česte u handicap utrkama.

Zaključak

Potrebno je tražiti favorite koji su prešli u višu klasu po prvi puta i suočavaju se sa suparnicima koji su se dokazali u toj klasi ili favorite koji imaju loše rezultate u utrkama te klase. Zapamti da konji:
  • mogu trčati u istoj, nižoj ili višoj klasi. Moramo pronaći tu informaciju prije donošenja bilo kakve ocjene.
  • koji trče u višoj klasi moraju značajnije napredovati da bi pobijedili protivnike koji su se dokazali u toj klasi. Konji koji su napredovali za jednu klasu moraju se potruditi da bi opravdali ulogu favorita, a konji koji su napredovali za dvije klase imaju iznimno male šanse za pobjedu.
  • koji trče u nižoj klasi moraju samo ponoviti njihovu dominantnu formu u boljoj klasi da bi pobijedili. Ipak, takav konj se je morao dokazati u višoj klasi da bi vrijedilo ovo pravilo. Poznato je da treneri spuštaju konja u nižu klasu jer ne mogu više zadržati sposobnosti, i zbog toga ako konj nema potvrđenu formu ne može se računati na to da će biti bolji od konkurencije u nižoj klasi. Konji koji nisu ostvarili plasman među vodeće u prethodnih nekoliko utrka spadaju u ovu grupu.
  • koji trče u istoj klasi moraju ponoviti najbolju formu ili lagano napredovati ako žele pobijediti, a rezultat ovisi i o kvaliteti protivnika.

0 komentari:

Objavi komentar