petak, 31. svibnja 2013.

Igrajući poker radi zarade treba težiti igranju na način da se u svakoj prilici ostvari dugoročna dobit, +EV. Učenje radi ostvarivanja takve težnje mora se bazirati na posvećivanju vremena tipskim situacijama koje se učestalo događaju. Na primjer, u ruci imam AA i nalazim se na pozciji D u heads up situaciji sa efektivnim stackom 30 BB. Raiseam, protivnik calla. Na flopu je K63 sve raznobojno, protivnik checkira, ja cbetam i on calla. Na turnu dođe 9 raznobojno. Protivnik checkira, ja cbetam, on opet calla. Na riveru dolazi Q i protivnik igra allin. Odjednom, osjećam da AA nemaju više jaku vrijednost. Što on može imati u ruci? Da li je ostvario set? Je li kompletirao skalu sa JT? Da li bi tako igrao da ima KK? Duboko razmišljam i konačno callam, protivnik pokaže Q9 i isfrustrira me način na koji je odigrao ruku. Tu noć ne mogu zaspati. U čemu je greška? Greška je u tome što razmišljam o ruci koja nema NIKAKVU dugoročnu vrijednost! Kako to? Jednostavno. Koliko često se ovakva situacija događa? Izuzetno rijetko! Nevažno je opterećivati se ovakvim detaljima, već je puno važnije svoje vrijeme utrošiti recimo kako igrati cbet u dvobojnom flopu ili u nekoj drugoj situaciji koja se mnogo češće pojavljuje. Zašto? Zato što ispravne odluke koje se donose u češćim situacijama imaju mnogo značajniji utjecaj na očekivanu dugoročnu dobit +EV nego što ima utjecaj odluka u situacijama koje se vrlo rijetko pojavljuju (čak i ako u tim situacijama ponekad izgubimo mnogo).

Kad konačno započne igrati, potrebno je težiti iskorištenju uobičajenih tendencija. Međutim, igrajući na jednaki način protiv istih protivnika, čak i iskorištavanjem uobičajenih tendencija, sasvim sigurno dovodi do gubitka. Kako je to moguće? Jednostavno, naši protivnici nisu igrači koji igraju striktno po uobičajenim tendencijama (iako znatno spadaju u tu skupinu), nego posjeduju znanje i prilagođavaju svoju igru našoj igri, jer i mi spadamo u istu skupinu igrača sa uobičajenim tendencijama. Kako se onda ostvaruje prednost? Ona se ostvaruje stalnim prilagodbama vlastitih odluka u odnosu na igru konkretnog protivnika. Dugoročnu dobit ostvaruje igrač koji najbolje prilagođava vlastitu igru u odnosu na protivnika.

Uobičajene tendencije prosječnog protivnika su slijedeće:
1. Jako igra jake ruke.
2. Izvan pozicije igra samo ukoliko ima nešto.
3. Pokušava vidjeti preveliki broj flopova.
4. Što je jača ruka to više beta.
5. Nije dovoljno agresivan u limpanim potovima van pozicije.
6. Ne obraća pažnju na veličinu našega uloga.
7. Primjenjuje osnovnu strategiju i ne prilagođava se dovoljno.

Budući da naši protivnici vole vidjeti flop iako su van pozicije, pogrešno je raiseati sve ruke sa D pozicije. Ukoliko pak utvrdimo da na raise protivnik često folda, valja proširiti raise opseg na veći broj ruku, pogotovo ukoliko na cbet veličine pola pota često folda.

0 komentari:

Objavi komentar